Pochodzenie gorzelni Kilchoman

Spektrum świata alkoholi jest niezwykle szerokie. Wśród alkoholi mocnych najbardziej popularne są wódki, jednak w ostatnich latach, także w Polsce coraz bardziej popularna jest whisky, także z takich małych gorzelni jak Kilchoman, która pochodzi z niewielkiej, Szkockiej wyspy.

Bogactwo świata whisky i firma Kilchoman

Polski rynek mocnych alkoholi jest zdominowany przez różnego rodzaju wódki, jednak jest to spowodowane głównie kwestiami finansowymi. Produkcja wódki jest stosunkowo prosta, co sprawia, że cena butelki tego trunku jest nawet trzykrotnie niższa nić cena butelki whisky. Pomimo tego Polacy coraz częściej doceniają zalety droższych i ciekawszych alkoholi, takich jak whisky, koniak czy Bourbon. Także tych pochodzących z niewielkich gorzelni, takich jak kameralny obiekt na Szkockiej wyspie. Kilchoman to gorzelnia, która działa na o wiele mniejszą skalę niż duże koncerny, jednak oferuje bardzo wysoka jakość swoich produktów.

Charakterystyka małych gorzelni

Małe gorzelnie mają sporą przewagę nad większymi firmami, które nie są tak elastyczne podczas produkcji. Firma Kilchoman, która powstała zaledwie piętnaście lat temu, jest w stanie zaoferować trunki najwyższej jakości, w stosunkowo niskiej cenie, jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości. Ciekawe jest, że wiele z półproduktów używanych do produkcji w tej gorzelni, pochodzi z lokalnych upraw. Szacuje się, że nawet jedna czwarta podstawowych półproduktów, z których powstaje whisky, jest uprawiana z okolicy gorzelni. Dzięki trendowi na wspieranie niewielkich firm, w opozycji do wielkich koncernów, tego typu gorzelnie zyskują sporo klientów, dzięki tego typu polityce.

Be the first to comment on "Pochodzenie gorzelni Kilchoman"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*